<meta property="og:site_name" content="mat&amp;smak" />
Open/Close Side Menu
Search
Close
Search

mat&smak ger dig vägledning om vad som är vad i frukt och grönsaksdisken.

Vad är vad i Frukt och Grönsaksdisken

I Frukt och Grönsaksdisken

Svart vitlök
mat&smak / den 12 januari 2014 / Kategorier: Frukt & Grönsaksdisken

Svart vitlök

Black Garlic

Black garlic är en helt vanlig vitlök som är fermenterad och därmed har den förändrats i både smak och utseende. Den har en fyllig och söt smak med en liten underton av vitlök som lyfter din matlagning till nya höjder.

Fermentering är en form av jäsprocess. Förenklat beskrivet, placeras vitlöken i en speciell patenterad ugn under 3 veckor. Därefter torkas den under en vecka. Processen förändrar vitlöken både i smak, färg och konsistens. Den typiska starka vitlökssmaken och doft är borta och har ersatts med en mellassmakande, söt, balsamvinäger karaktär. Som närmast kan liknas vid umami. "den femte smaken".

Black Garlic är helt svart och har en geleaktig konsistens. Den är 100% naturligt framställd, helt utan tillsatser och fri från konserveringsmedel.

Skriv ut
9239
Användning

Black Garlic kan användas varm som kall. Antingen som smakförhöjare i form av en fond i grytor eller marinad, eller till och med som alternativ till choklad som smaksättning i glass. Användningsområdena är oändliga och fantastiskt goda.

Förvaring

Förvaras torrt och svalt.

Exempel på maträtter

Hackat – precis lika lätt som det låter. Hacka och lägg till i vanliga recept för ett smakboost. Risotto, pastasåser eller marinader.

Skivat – används rå i sallad och som komplement till egentligen vilken välsmakande rätt som helst.

Pasta – mosa Black Garlic tills det är fritt från klumpar. Sedan är det bara att lägga till i vilken maträtt som helst. Tips är att använda Black Garlic i smör, såser eller marinader.

Rå – perfekt som snacks!

Enkla tips

Black Garlic är vattenlöslig. Skala klyftorna och mosa till en pasta. Tillsätt lite drygt 2 msk kallt vatten och rör om. Låt stå några minuter till blandningen löst upp sig helt. Använd precis på samma sätt som en vanlig flytande fond används. Suveränt för att lyfta smakerna hos köttfärs, soppor, grytor och pastasåser.

Du måste logga in eller Bli medlem för att kunna lämna kommentarer.

Ditt namn
Din epost
Ämne
Skriv ditt meddelande ...
x

MatNyttigt

Här på MatNyttigt vill vi samla och dela med oss av information kring frukt, grönsaker, kött, fisk m.m. och vad som är aktuellt för säsongen. Hit ska man kunna vända sig för att få mer information om den där frukten eller grönsaken som man såg i butiken eller om man undrar vad fjärsing är för något? Så småningom ska här också finnas många recept att inspireras av till kvällens middag, helgens efterrätt eller veckans brödbak.

Målet är en välfylld kunskaps och inspirationskälla. Vi har börjat fylla den och tar gärna emot tips och idéer om vad som bör finnas med. Välkommen att höra av dig till oss på hej [at] matochsmak.se.

Back To Top