Open/Close Side Menu
Search
Close
Search

Låt dig inspireras av våra recept till kvällens middag, helgens efterrätt eller veckans brödbak.

Recept från mat&smak

Recept

Potatissoppa med timjan och citron
mat&smak / den 15 januari 2014 / Kategorier: Recept, Soppa

Potatissoppa med timjan och citron

recept, ca 3-4 pers

Den här goda soppan har blivit en favorit hos oss på mat&smak. Den vann extrapris i tävlingen Årets potatisstjärna, en tävling som arrangeras av taffel.se och Svensk Potatis. Receptmakerska är Kerstin Kokk.

Skriv ut
8297
Ingredienser

1/2 kg potatis av fast eller halvfast typ t ex Bintje, Solist eller Amandine
1 medelstor gul lök
2 msk smör
2 ½ dl vispgrädde
5 dl grönsaksbuljong
1 msk färska timjanblad gärna mer
1 liten citron, helst ekologisk
salt, nymald vitpeppar

Gör så här

Skala och tärna potatisen i sockerbitsstora bitar.
Skala och hacka löken något finare.
Smält smöret i en gryta och fräs löken mjuk på låg värme utan att den får färg.
Tillsätt potatisen och vänd runt bitarna i smöret.
Häll på grädden, låt alltsammans koka upp och sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen är mjuk (men inte sönderkokt). Rör om ofta så att det inte bränns vid.
Rör ner timjan i soppan.
Rör ner den heta buljongen.
Finriv citronskalet precis före servering.
Pressa saften från citronen.
Smaka av med finrivet citronskal, 2-3 msk citronsaft, salt och peppar.

Servera gärna med lite knaperstekt bacon och strimlad purjolök som fått ”smälta” i fin olivolja.

Ditt namn
Din epost
Ämne
Skriv ditt meddelande ...
x
Back To Top