<meta property="og:site_name" content="mat&amp;smak" />
Open/Close Side Menu
Search
Close
Search

Här berättar vi om en del av de hjältar vi besöker samt annan kunskap som vi förkovrat oss med.

Uppsnappat från Sverige & Världen

Det hettar till i Skåne

mat&smak utvalda när Tictail etablerar kontor i New York mat&smak utvalda när Tictail etablerar kontor i New York
Previous Article
Socker den nya ’tobaken’ Socker den nya ’tobaken’
Next Article
Det hettar till i Skåne

Inte hade vi kunnat tro att vi skulle hitta skånsktillverkad chilisås som är så het att håret reser sig och man får kasta sig in i kylen efter mjölken för att döva smärtan som sprider sig i munnen efter att ha tagit en alldeles för stor smaksked i munnen. Chili på tabasco-vis trodde vi bara måste tillverkas i Amerika eller långt bort i Asien. Vi blev därför väldigt överraskade när vi träffade på Sakura Holmqvist för första gången i höstas när vi besökte Skördemarknaden i Lunds stadspark. Där stod hon vid ett litet bord och sålde egenodlade chiliplantor och egentillverkad chilisås. Folksamlingen runt om var ganska stor och alla ville prova på den skånska chilin. Både rop av förtjusning och förfäran hördes omkring oss. Förtjusningen kom från chiliälskarna som glatt konstaterade att här fanns det både smak och kraft. Förfäran kom från dem som ännu inte upptäckt chilins fantastiska smakfördelar och därmed inte heller vant sin gom vid de starka aromerna. Den senare gruppen var i klar minoritet.

Vi träffar Sakura igen några månader senare när vi har bestämt oss för att tar reda på mer om hennes chilipassion. Sakura berättar att hennes mamma är japanska och att hon därför har en del av sig själv i Japan, långt bort på andra sidan jordklotet. Hon tillbringade några år i Japan som vuxen och fick där lära sig mycket om en annan typ av matlagning än den svenska. Hon skaffade sig många nya favoriträtter och när hon kom hem till Sverige upptäckte hon hur svårt det var att hitta råvarorna till de kryddstarka favoriträtterna. Med ett gediget odlingsintresse i bagaget började hon därför odla chili i liten skala, men ganska snart öppnade sig möjligheten att förvärva ett gammalt växthus utanför Landskrona. Hon och hennes man Johan slog till. De startade företaget Skånsk Chili och började odla i lite större skala. Tillsammans väljer de ut de mest smakrika chilisorterna från hela världen och odlar sen egna plantor från frön. När frukterna väl är mogna tar skörden vid och sen förädlas frukterna till såser. Men hos Skånsk Chili hittar man inte bara spännande chilisåser, man kan även köpa chiliplantor för egen odling.

Sakura berättar att de förmodligen är ensamma i Sverige om att kontrollera hela kedjan från frö till färdig chilisås. Det säger hon inte utan en viss stolthet i rösten. Hon kan även stoltsera med att bedriva en miljövänlig produktion. Inga kemiska bekämpningsmedel används utan istället låter man olika nyttodjur som steklar och nyckelpigor stå för bekämpning av skadedjur. Odlingen är också klimatsmart eftersom den följer årstiderna och man endast odlar under sommarhalvåret.

När vi träffar Sakura har årets chiliplantor precis fått en ordentlig skjuts. De lyser saftigt gröna på sina odlingsbrickor och man kan ana  hur de laddar för utplanteringen som kommer att ske om ungefär en månad i april. I år finns det tjugo olika chilisorter i sortimentet. De har namn som 7 pot yellow, Sweet Pickle och Trinidad Scorpio (som är världens starkaste chili). Vi avslutar samtalet med att prata matlagningsmöjligheter med chilisåserna och beger oss iväg hem för att börja laborera i köket. 

Text: Anna Harald, mat&smak
Foto: Marie Jönsson, mat&smak

 

/ Skrivet av: mat&smak / Antal visningar: 11145 / Kommentarer: 0 /
Skriv ut
Kategorier:MatPrat

Ditt namn
Din epost
Ämne
Skriv ditt meddelande ...
x

Kategorier

Arkiv

«juli 2019»
tiontofr
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Back To Top