<meta property="og:site_name" content="mat&amp;smak" />
Open/Close Side Menu
Search
Close
Search

Här berättar vi om en del av de hjältar vi besöker samt annan kunskap som vi förkovrat oss med.

Uppsnappat från Sverige & Världen

En god idé

Kogödsel blir biogas Kogödsel blir biogas
Previous Article
En yoghurtboll rullar in En yoghurtboll rullar in
Next Article
En god idé

Visste du att nästan all frukt som importeras till Sverige kommer in via hamnen i Helsingborg? Det visste inte vi, men nu har vi fått lära oss att det är så mycket som 100 000 ton per år. Det blir mycket frukt tänker man, och det är väldigt svårt att  försöka göra sig en bild av hur mycket 100 000 ton egentligen är. Det blir i alla fall väldigt många bananer, äpplen, kiwifrukter, vindruvor och annat gott, det är ett som är säkert. Man vill ju gärna tro att det mesta av all den här frukten hamnar i våra fruktkorgar, lunchlådor, fruktsallader, mellanmål etc., men tyvärr är det så att stora mängder försvinner på olika sätt längs vägen. Matsvinnet som det pratas så mycket om har många tillflöden och frukt som anses omöjlig att sälja är ett. 

Vi träffar Cecilia Larsson, projektledare på MarmeladMakeriet, som berättar för oss att mycket frukt kasseras och slängs redan strax efter det att leveranserna kommit in i hamnen.
- Livsmedelskedjorna vill endast köpa frukt som har en hållbarhet på minst en vecka, all annan frukt ratas. När det gäller bananer så innebär det att bananerna måste vara gröna när de skeppas vidare till butikerna. Det innebär att all annan frukt, dvs. perfekt mogna bananer, sorteras ut och går till produktion av biogas istället, berättar hon.

Man gör alltså biogas av livsmedel som är absolut felfria! Alldeles tokigt tyckte entreprenörerna bakom MarmeladMakeriet och vi håller med.

MarmeladMakeriet är ett ungt, nystartat företag med säte i Helsingborg, som vill göra gott. Utifrån devisen ”Saving the world one fruit at a time” bygger de sitt företag. Det hela startade med en enkel och självklar idé under 2010/11 som man sedan på olika sätt och i olika konstellationer arbetat vidare med. Idéen var att man helt enkelt skulle ta hand om frukt som inte kunde säljas p g a för kort hållbarhet och tillverka marmelader i olika smaker. Marknaden skulle tillföras en ny produkt som inte bara smakar gott utan som även gör gott. 

Till en början trodde man att det skulle vara svårt att säkra tillräckligt stora volymer med frukt, men efter att ha pratat med lite olika aktörer i branschen fick man klart för sig att det inte skulle vara något problem. De finns hur mycket frukt som helst att tillgå. Som exempel kan nämnas att i en enda livsmedelsbutik i en större stad kasseras så mycket som 500 kg bananer per vecka. Vän av ordning frågar sig då varför ingen av de större livsmedelsproducenterna redan identifierat denna outnyttjade resurs och använder sig av den ratade frukten i sin produktion. En av förklaringarna är så klart att de stora företagen är beroende av att kunna planera sin produktion långt i förväg och att kunna producera långa serier. Här passar ju inte riktigt det kasserade fruktflödet in som ju skiftar både i mängd och sorter under året. 

MarmeladMakeriet kommer att ha ett sortiment som varierar utifrån tillgången på frukt. Inledningsvis kommer man att lägga ut produktionen på små mathantverkare i närheten av Helsingborg, men målsättningen är att så småningom bygga upp en egen produktionsansläggning där man kan tillverka inte bara marmelader utan även andra produkter. 

- Vi har arbetat hårt det senaste året med att utveckla spännande recept och designa etiketter till burkarna. När det gäller recepten har målsättningen hela tiden varit att tillsätta så lite andra ingredienser som möjligt. Så långt som möjligt ska endast kasserad frukt användas. Sen måste man naturligtvis tillsätta socker, lite pektin och lite konserveringsmedel, berättar Cecilia för oss.

Man har testat produkterna på konsumenter och fått positiv respons. Man är nu redo att lansera de första produkterna på marknaden. Kanske får vi så småningom se även chutney, ketchup och sorbet i olika smaker från MarmeladMakeriet. Det finns ju gott om ratad frukt och grönt att ta tillvara. MarmeladMakeriets företagsidé ligger helt klart i tiden och vi hoppas få se fler företag startas upp utifrån kreativa idéer kring hur vi kan minska matsvinnet.

mat&smak har glädjande nog fått möjligheten att vara först i landet med att kunna erbjuda MarmeladMakeriets marmelader till försäljning.  De finns f.o.m v4 och så långt lagret räcker i vår webbshop matochsmak.tictail.com.

Text: Anna Harald
Foto: Marie Jönsson

 

/ Skrivet av: mat&smak / Antal visningar: 7790 / Kommentarer: 0 /
Skriv ut
Kategorier:MatPrat

Ditt namn
Din epost
Ämne
Skriv ditt meddelande ...
x

Kategorier

Arkiv

«juli 2019»
tiontofr
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Back To Top