<meta property="og:site_name" content="mat&amp;smak" />
Open/Close Side Menu
Search
Close
Search

Här berättar vi om en del av de hjältar vi besöker samt annan kunskap som vi förkovrat oss med.

Uppsnappat från Sverige & Världen

Konsten att plocka rätt sorts svamp

Socker den nya ’tobaken’ Socker den nya ’tobaken’
Previous Article
Modenas svarta guld Modenas svarta guld
Next Article
Konsten att plocka rätt sorts svamp

Sedan man var liten har man fått höra att man ska akta sig för vissa svampar i skogen. Vissa är lätta att känna igen och lära sig undvika, som t ex röd flugsvamp. Klurigare är det med den vita flugsvampen som lätt kan förväxlas med en champinjon. Så har vi lärt oss att manövrera i skogen, men att vi även behöver en utbildning på hur vi hittar rätt svampar i livsmedelsbutiken hade vi inte funderat på innan vi träffade Mattias på Hällestadsvamp utanför Lund.

- För de flesta svenska konsumenter är det fortfarande så att svamp är lika med champinjoner, men det finns så många andra svampar att upptäcka, berättar Mattias för oss.

Champinjoner som kan vara antingen vita eller bruna, och då kallas för skogschampinjoner, är ofta en lockvara i våra livsmedelsbutiker. Vi hittar ofta kanonerbjudanden med svamp packade i plasttråg som sedan plastats. Men, vi behöver lära oss att det finns svamp med olika ursprung och därmed olika kvalitet. En bra svamp ska vara nyplockad. Den ska vara fast i konsistensen och inte ha några bruna fläckar. Svamp mår bäst av att förvaras luftigt och ska därför inte packas in med plast. En bra svamp är dessutom framodlad med hjälp av oklorerat vatten och på en kompost av god kvalitet. Mattias berättar för oss att en del billig importerad svamp är framodlad med klorerat vatten för att undvika mögelangrepp. Detta märker man inte minst då man lägger svampen i stekpannan och en svag doft av klor sprider sig i köket.

Glädjande nog ser vi att svampintresset ökar i Sverige, kanske mycket p g a att flera kreativa kockar lagar mat i tv med olika svampsorter som ingrediens. Hällestadsvamp är en av ca 20 svampodlare i Sverige. De är störst både när det gäller antal sorter och volym. De har idag mellan 8 och 10 olika sorter att erbjuda. Här finns svampar med spännande namn som Piopino, Kejsarhatt, Gul ostronskivling och Pompom Blanc. Allt kittlar fantasin och när vi frågar Mattias vilken som är hans favorit, så svarar han utan att tveka ”Kejsarhatt och ostronskivling!”. Han säger vidare att det inte behöver vara så komplicerat med svamp. Bästa tillagningsättet är att sakta steka svampen i smör, krydda med lite salt och peppar och sedan äta den som tillbehör till vilken rätt som helst egentligen.

Vi  fyller vår svampkorg med nyplockade svampar och beger oss hem till köket för att experimentera med dagens svampskörd.

Text: Anna Harald, mat&smak
Foto: Marie Jönsson, mat&smak

 

/ Skrivet av: mat&smak / Antal visningar: 9582 / Kommentarer: 0 /
Skriv ut
Kategorier:MatPratKost

Ditt namn
Din epost
Ämne
Skriv ditt meddelande ...
x

Kategorier

Arkiv

«juli 2019»
tiontofr
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Back To Top