<meta property="og:site_name" content="mat&amp;smak" />
Open/Close Side Menu
Search
Close
Search

Här berättar vi om en del av de hjältar vi besöker samt annan kunskap som vi förkovrat oss med.

Uppsnappat från Sverige & Världen

Socker den nya ’tobaken’

Det hettar till i Skåne Det hettar till i Skåne
Previous Article
Konsten att plocka rätt sorts svamp Konsten att plocka rätt sorts svamp
Next Article
Socker den nya ’tobaken’

För några veckor sedan kom WHO med nya riktlinjer kring socker. WHO pekar ut socker som den nya 'tobaken' i det globala folkhälsoarbetet. Socker är beroendeframkallande och bidrar till många av vår tids välfärdssjukdomar såsom karies och fetma. WHO har därför formulerat en målsättning som går ut på att kraftigt minska sockerkonsumtionen och därmed öka folkhälsan globalt sett.

WHO’s målsättning kan sammanfattas i tre punkter:

  • Sockerintaget under varje individs livstid ska sänkas globalt.
  • Socker ska, som tidigare, utgöra som mest 10% av energiintaget.
  • Nytt mål att sänka intaget till 5% av det totala energiintaget. Det motsvarar för en vuxen ungefär 25 gram (8 sockerbitar) socker/dag.

Att vi arbetar mot att sänka vårt intag av socker innebär inte att vi måste sluta äta socker, men att vi sannolikt bör tänka på hur mycket socker vi stoppar i oss och även vilken sort.

Det vanligaste sockret är det raffinerade strösockret som vi hittar på hyllorna i livsmedelsbutikerna och som vi kan köpa till ett ganska lågt pris. Det är det som vi använder dagligen till att baka, laga mat, strö på frukostflingorna och blanda i kaffet. Men det finns så många andra typer och socker och på senare år har vi kunnat se en kreativ produktutveckling på sockerhyllan i butik. Här trängs nu ett stort antal sockerprodukter avsedda för olika användningsområden, var och en med unika smaker och egenskaper.

Visst ska vi äta mindre socker, men desto viktigare då att vi väljer ett bra socker som både smakar gott och innehåller näringsämnen. För det finns faktiskt sådana produkter - socker kan också vara nyttigt! En av de allra senaste tillskotten i sockerfamiljen är Familjens Natursocker, ett KRAV-märkt socker från Indien, gjort på torkad saft från sockerrör. Sockret produceras småskaligt i Kolhapur och tillverkningsprocessen gör att såväl vitaminer som mineraler finns kvar.

Familjens Natursocker

Vi träffade Christian Åsheim på Familjens Natursocker när vi var på matmässa i Göteborg för några veckor sedan. Christian berättade att han fick idén till företaget när han reste till Indien. Där besökte han sin ”bror”, en utbytestudent som var gäst hos Christians familj några år tidigare. Den indiska familjen var involverad i sockerproduktion och killarna spånade tillsammans på en affärsidé som innebar att det annorlunda sockret skulle importeras till Sverige och erbjudas svenska konsumenter. Försäljningen har kommit igång och har mottagits väl av konsumenter.

Vi fick med oss en burk socker hem och började genast experimentera. Sockret har en lite kolaaktig smak med drag av lakrits. Kan med fördel ersätta vanligt socker i efterrätter som pannacotta, glass och bakverk. Och som sagt, inte helt fel att man också får i sig en och annan vitamin och mineral när man kalasar på de godsaker man har lagat.

Text: Anna Harald, mat&smak
Foto: Marie Jönsson, mat&smak

/ Skrivet av: mat&smak / Antal visningar: 8097 / Kommentarer: 0 /
Skriv ut

Ditt namn
Din epost
Ämne
Skriv ditt meddelande ...
x

Kategorier

Arkiv

«juli 2019»
tiontofr
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Back To Top