<meta property="og:site_name" content="mat&amp;smak" />
Open/Close Side Menu
Search
Close
Search

Här berättar vi om en del av de hjältar vi besöker samt annan kunskap som vi förkovrat oss med.

Uppsnappat från Sverige & Världen

Bytt, bytt, kommer aldrig mer tillbaka!

Salami på svenska Salami på svenska
Previous Article
Nu kan du beställa Svensktillverkad Salami från Skinkeriet Nu kan du beställa Svensktillverkad Salami från Skinkeriet
Next Article
Bytt, bytt, kommer aldrig mer tillbaka!

Förr i tiden var det säkert det man gjorde - bytte grejer med varandra. Någon hade en gård med mjölkkor och kunde kärna smör och ysta ost. Någon annan gav sig ut i skogen och plockade bär och svamp som kokades och konserverades. Man fixade väldigt mycket av en sak, något man var bra på, och sen bytte man med grannarna och fick på så sätt skåpet fullt av allt möjligt gott. Med moderna tider försvann byteshandeln och vi gick till butiken istället när vi behövde något. Med detta följde också utvecklingen av industriellt framställda produkter och det blev inte alltid så genuina produkter man fick med sig hem från sin shoppingrunda. Men pendeln svänger som tur är och nu är det åter dags att börja byta grejer med varandra. Jakten på genuina matvaror ökar. Den nya trenden med Matbytardagar är på väg till Sverige, naturligtvis förpackad på ett modernt sätt, med egen community på nätet och med en ungdomlig etikett som andas både spänning, goda smaker och underhållning. Food Swapping känns på något underligt sätt inte så ”helylle” som Matbytardag.

Vi läste nyligen om fenomenet Food Swapping och blev sugna på att testa. Efter några veckors närvaro på FB där vi på olika sätt pushade för vårt evenemang, blev det äntligen dags för dagen D. Ett tiotal personer samlades i den lilla parken mitt i byn. Det var en underbar höstdag med hög och klar luft. För ovanlighetens skull inte någon vind som störde. Vi dukade upp till fika, tände en eld och förberedde oss för att ta emot deltagarna. Under förberedelserna hade några uttryckt farhågor att det kanske skulle bli så att alla kom med samma sak i sina korgar.
- Alla kokar ju chutney så här års, tänk om det bara blir chutney!, var det någon som sa.
Javisst kunde det bli så, tänkte vi, men då får vi väl i alla fall hoppas att alla kokar olika chutney. Så här i efterhand kan vi konstatera att det inte dök upp en enda burk chutney på vår Food Swap. Av de tio deltagare som var på plats var det inte heller en enda som hade med sig samma sak som någon annan. Det blev ett spännande utbud och rik variation på varorna. Efter fikande, minglande och utbyte av erfaranheter och kunskap kunde vi alla byta till oss av det vi vill ha. Alla var nöjda och glada och rörande överens om att det här måste vi göra igen. Inget nytt datum är bokat, men med största sannolikhet blir det en ny Food Swap till våren.

Som så mycket annat i tiden kommer den nya trenden från USA. Enkelt uttryckt går det till så här: Man bestämmer sig för att man vill bjuda in till en Food Swap. Bokar dag och plats och skickar ut en inbjudan - gärna på sociala medier så att inbjudan når många.
​Meningen är att det ska vara både enkelt att anordna en Food Swap och deltaga i en. Evenemanget ska präglas av lust och enkelhet. När man har bestämt sig för att vara med och anmält sig funderar man över vad man ska ta med sig och byta med. Det kan vara allt från hemlagad hallonsylt, till örter och äpplen från den egna trädgården. Man förpackar det man har att erbjuda i lagom portioner. Tänk hur det brukar se ut när man normalt köper dessa varor i butik. Sen tar man sig till Food Swapen på utsatt dag, där träffar man nyfikna matmänniskor som alla har en del av sig själva med i en korg. Man dukar tillsammans upp en liten marknad och lägger fram information om vad man har att erbjuda. Viktigt att få med ingredienser, förvarings- och serveringstips. Man ser också till att det finns plats för hugade spekulanter att skriva upp sig på en lista om man har lust att byta till sig just den produkten. Värdarna har kanske fixat fika, man minglar runt och pratar mat, smakar på varandras godsaker och slutligen väljer man ut de varor som man gärna vill byta till sig. Man skriver upp sitt namn tillsammans med information om vad man har att byta med på listorna som finns vid varje produkt och när alla känner sig färdiga så tar själva bytandet fart. Kanske är det fler som vill ha just dina produkter än vad du har möjlighet att byta bort och då får du helt enkelt välja vad du helst vill ha. Hela evenemanget tar inte mycket mer än 2 timmar. En lagom aktivitet som resulterar i många nya möten, ny kunskap och en korg fylld av nya spännande smaker.

Vi hoppas verkligen att det här är en trend som har kommit för att stanna ett tag. Om flera hakar på så har vi snart grunden till ett Food Swap-nätverk även i Sverige. Så låt dig gärna inspireras av oss och av andra som provat. Ordna en Food Swap i dina kvarter och låt oss på mat&smak gärna veta hur det gick. Skriv en kommentar här eller dela med dig på vår FB-sida.

Text: Anna Harlad, mat&smak
Foto: Marie Jönsson, mat&smak

/ Skrivet av: Anonym / Antal visningar: 16298 / Kommentarer: 0 /
Skriv ut

Ditt namn
Din epost
Ämne
Skriv ditt meddelande ...
x

Kategorier

Arkiv

«augusti 2019»
tiontofr
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Back To Top