<meta property="og:site_name" content="mat&amp;smak" />
Open/Close Side Menu
Search
Close
Search

Här berättar vi om en del av de hjältar vi besöker samt annan kunskap som vi förkovrat oss med.

Uppsnappat från Sverige & Världen

Fabrikörernas chokladfabrik är invigd

Svensktillverkad pancetta, finns det? Svensktillverkad pancetta, finns det?
Previous Article
Olivoljans surhetgrad, vad innebär det ... Olivoljans surhetgrad, vad innebär det ...
Next Article
Fabrikörernas chokladfabrik är invigd

Det är inte många som har ett eget kakaorosteri och tillverkar egen choklad från hela kakaobönor i Sverige. Många köper in chokladmassa, smaksätter den och gör t.ex. praliner. Men nu finns det en tillverkare på vår chokladkarta att lägga på minnet. 
I strålande vårsol är jag på väg till Svenska Kakaobolaget i Skåne-Tranås för att vara med på invigningen av deras alldeles splitternya chokladfabrik. I nya fräscha lokaler tar fabrikörerna Ulrika och Fredrik med personal emot oss. Vi blir bjudna på bubbel och en läcker uppdukad chokladbuffé.

Ulrika och Fredrik berättar att de har rest runt i världen och letat unika kakaobönor. Det var när de hamnade på Sri Lanka som de fick napp och fann det kooperativ som levererat bönor till första omgången choklad. 
För oss har det varit viktigt att köpa in kakaobönor direkt utan mellanhänder till ett shysst pris, men också att de är ekologiska och hållbart odlade, berättar Ulrika för oss. 

Gästerna strömmar in och medan Ulrika och Fredrik har fullt upp med att hälsa alla välkomna får jag möjlighet att prata en stund med Miklós Denés som är konditor och hjälper till med chokladtillverkningen. Vi blickar ut över den nya fräscha produktionslokalen under tiden som Miklós förklara de olika momenten.
- Det börjar med den torkade kakaobönan som kommer hit i säckar från Sri Lanka, då har de färdats nästan en månad på båt. Vi rostar dem i 120 grader i ca 35 min sen får de svalna innan de hamnar i krossen, berättar Miklós.
- Efter krossen separeras skalet bort och därefter hamnar de i pressen där socker tillsätts. Här körs de runt i ca 2 dygn tills det har bildats en rinnande massa som vi tempererar innan den slutligen hälls upp i formar, fortsätter han.

Den hantverksmässiga chokladtillverkningen hos Svenska Kakaobolaget tar ungefär en vecka från böna till färdig choklad. Det enda som tillsätts är socker. Inget annat. I framtiden kommer man att experimentera med olika smaksättningar. Den chokladkaka som nu finns till försäljning har ingen speciell smaksättning, ja förutom den naturliga smaken från Criollo och Trinitarion bönor förstås.  

Text & foto: Marie Jönsson, mat&smak

/ Skrivet av: mat&smak / Antal visningar: 9579 / Kommentarer: 0 /
Skriv ut
Kategorier:MatPrat

Ditt namn
Din epost
Ämne
Skriv ditt meddelande ...
x

Kategorier

Arkiv

«augusti 2019»
tiontofr
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Back To Top