<meta property="og:site_name" content="mat&amp;smak" />
Open/Close Side Menu
Search
Close
Search

Här berättar vi om en del av de hjältar vi besöker samt annan kunskap som vi förkovrat oss med.

Uppsnappat från Sverige & Världen

Svensktillverkad pancetta, finns det?

Hur smakar ditt varumärke? Hur smakar ditt varumärke?
Previous Article
Fabrikörernas chokladfabrik är invigd Fabrikörernas chokladfabrik är invigd
Next Article
Svensktillverkad pancetta, finns det?

Vi hörde ett rykte att det tillverkas pancetta hos Skinkeriet på sydkusten. Något vi bestämde oss för att undersöka. Sagt och gjort efter att ha varit i kontakt med charkuterimästare Pierre Engström är vi åter på plats. Förra gången vi var här var i slutet av förra året. Det råder full aktivitet i köket, Pierre håller på att mala kött till salami. Stämmer det att du gör pancetta?

- Jomenvisst, stämmer det, den hänger just nu på tork och är klar om någon vecka, berättar Pierre. 

Denna italienska specialitet som vi inte visste att det fanns tillverkning av i Sverige. Rätta oss gärna om vi har fel.
Pancetta är italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk. Ofta översätts det med bacon, men pancettan skiljer sig från det man i Sverige avser med bacon genom att det är lufttorkat och vanligen inte rökt. Man kryddar pancettan med till exempel timjan, paprika, fänkål, chilipeppar eller vitlök, och låter den sen hänga på tork.

Pancetta finns i många varianter. Olika delar av Italien producerar sina egna typer. Pancettan är vanligen rullad men kan även vara rak med det vita fettet längs ena sidan. När den serveras utan tillagning är det den rullade pancettan som skivas i mycket tunna skivor. Den raka varianten används för att smaksätta andra rätter, särskilt pastarätter.

Den pancetta som tillverkas hos Skinkeriet är den raka varianten och skall inte ätas direkt utan äts först efter tillagning. Hur gör du din pancetta, frågar vi.
- Jag gnider in köttet med salt, socker och kryddor och låter det vila i ett dygn, sköljer sen av det och gör om samma procedur fem gånger innan jag hänger det på tork i en månad ungefär, berättar Pierre för oss.

Pierre har fullt upp med sin produktion men ger sig ändå tid att skära upp lite godsaker som vi får provsmaka. Det är inte utan anledning som man får mersmak för detta mathantverk när man bjuds på läckerheter som torkad vildsvinskarré, bresaola, coppa och ett antal olika salami. Vår favorit denna gången är en underbart god salami gjord på Linderödssvin.

I bilen på vägen hem kan vi bara konstatera att ryktet var sant. Det tillverkas pancetta i Sverige på ett hantverksmässigt sätt och utan onödiga tillsatser. Skinkeriet gör många fina produkter och vi lär återkomma till dem.

Text & Foto: Marie Jönsson, mat&smak 

/ Skrivet av: mat&smak / Antal visningar: 9784 / Kommentarer: 0 /
Skriv ut
Kategorier:MatPrat

Ditt namn
Din epost
Ämne
Skriv ditt meddelande ...
x

Kategorier

Arkiv

«augusti 2019»
tiontofr
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Back To Top