<meta property="og:site_name" content="mat&amp;smak" />
Open/Close Side Menu
Search
Close
Search

Här berättar vi om en del av de hjältar vi besöker samt annan kunskap som vi förkovrat oss med.

Uppsnappat från Sverige & Världen

Olivoljans surhetgrad, vad innebär det ...

Fabrikörernas chokladfabrik är invigd Fabrikörernas chokladfabrik är invigd
Previous Article
Olivoljans surhetgrad, vad innebär det ...

Lägg märke till surhetsgraden när du köper olivolja. Om det överhuvudtaget står utskrivet på flaskan vill säga. Oftast är det enbart för vissa olivoljor som den anges då den är ett direkt kvalitetsmått på olivoljan. Ju lägre surhetsgrad desto högre kvalitet vilket även innebär längre hållbarhet.
För att en olivolja ska få kallas Extrajungfru, får surhetsgraden vara max 0,8%. När surhetsgraden överstiger 0,9% och upp till 2,0% kallas den Jungfru Olivolja.
Den lägsta surhetsgrad som kan anges är 0,1% vilket betyder allra högsta kvalitet.

Fakta
Olivoljans surhetsgrad är ett mått på mängden fria fettsyror och anges i %. (Har alltså inget att göra med "syrlighet" som normalt anges som pH värde). Fettsyror är kemiska byggstenar i triglycerider som utgör huvuddelen av olivoljans kemiska beståndsdelar. Fettsyror som inte är "ihopsatta" till triglycerider kallas fria fettsyror och kan ge upphov till smakfel (härsken smak) i t.ex. olja och andra livsmedel. Fria fettsyror i olivolja kan bero på dåliga oliver (insektsangripna, mekaniskt skadad etc) och/eller felaktig hantering/processning av oliver eller olja. Höga halter fria fettsyror påverkar oljans hållbarhet negativt. Det går att separera bort fria fettsyror från olivolja men sådan raffinerad olja får givetvis inte säljas som jungfruolja.

/ Skrivet av: mat&smak / Antal visningar: 1834 / Kommentarer: 0 /
Skriv ut
Kategorier:MatPrat

Ditt namn
Din epost
Ämne
Skriv ditt meddelande ...
x

Kategorier

Arkiv

«december 2017»
tiontofr
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
Back To Top